HTML

Ebiz - a kanapétól a végtelenbe és tovább!

2005-ben próbaképpen kezdtünk bele családi vállalkozásként az e-kereskedelembe. Azóta sok mindent megtanultunk - a saját bőrünkön. Okulásként megosztom tapasztalataimat, gondolataimat, érzéseimet - ha egyetértesz, csináld te is, ha nem, hát legalább ne kövesd el a hibáinkat. :)

Friss topikok

Linkblog

Így utazunk mi

2011.02.24. 16:07 BognarAkos

70-es évek: az ember elmegy az IBUSZ-ba (tudtátok? Idegenforgalmi, Beszerzési, Utazási és Szállítási Nyrt.) választ Szocsi vagy Szófia közül, utazik.
80-as, 90-es évek: az ember elmegy egy utazási irodába, beszélget, kiválaszt, kifizet, utazik. Reménykedik, hogy minden olyan legyen, mint a prospektusban volt.
2000-es évek: az ember egy internetes oldalról megrendeli a kívánt utat, fizet, utazik. Igyekszik bankkártyával fizetni, hogy ha zűr van az irodával, visszakaphassa a pénzét.
2011: az ember addig kutakodik a neten, amíg rájön, hogy az utazási irodák bizony horror felárral dolgoznak. És közben szégyelli magát, hogy elektronikus kereskedelmi jó munkásemberként nem jutott eszébe mindent a neten intézni.

Rájön, hogy a fapadosok sok esetben tényleg olcsók, még ha ezért Pozsonyig is kell buszozzon, de a Ryanair.com alig 100 ajróért elrepít a Földközi tenger szigeteire csomaggal, mindenestül. Átnyálazza a Ryanair-Hertz kedvezményes kocsibérlési lehetőségeit (tényleg olcsóbb, mint sima Hertz), aztán egyelőre lógva hagyja a kérdést, inkább a szállásra koncentrál.

Booking.com oldalon sok száz közül rengeteg szempont alapján választ magának szállást, és ha már nem "turnusban" utazik, hát 10 napra foglal. Csak akkor hozza meg a végleges döntést, amikor végigolvasta a már ott járt vándorok kíméletlen véleményét. Ha netán nem értene spanyolul, hát a Google Translate "kicsi beszél spanyol" lefordítja neki a kommenteket ott helyben az oldalon. A hely kiválasztásakor segítségül hívja a Google Maps Street View nézetét (van, ahol nem ennyire aggályoskodó az adatvédelmi biztos), és bizony nagyfelbontásban sétál egyet a környéken, elücsörög a szálloda előtti padon, gyönyörködik a tengerparti látnivalókon, megnéz néhány turistafotót is. Sőt, a közeli benzinkút feliratairól lelesi a benzinárakat, és azon morfondíroz, hogy ha még évekkel ezelőtti is a kép, akkor is piszok olcsó a gasolina.

Az már csak hab a tortán, hogy egy 1.9 euróért megveszi a MotionX GPS "közösségi térképet", előre letölti a teljes, nagyítható, utcaszintű térképet az iPhone-jára, hogy ne terhelje roaming költséggel a számláját. Így a beépített GPS tökéletesen működik, hiszen már minden adatot előre letöltött - és nem kell hozzá extra alkalmazás sem huszonezer forintért.

Hogy Plastic Józsit idézzem:
"Uraim, egy fantasztikus korban élünk!"

Érdemes a vállalási feltételeket is átolvasni: a Ryanair esetében például mindaddig szabadon módosítható a repjegy időpontja és az utazó neve, amíg online be nem checkelsz (az utazás előtt 15-1 napig). A szállásfoglalások esetében bevett szokás, hogy kis felárért az érkezés előtti napig ingyen lemondható a szállás - nem is terhelik be a bankkártyát addig.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ebiz.blog.hu/api/trackback/id/tr892687740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása