HTML

Ebiz - a kanapétól a végtelenbe és tovább!

2005-ben próbaképpen kezdtünk bele családi vállalkozásként az e-kereskedelembe. Azóta sok mindent megtanultunk - a saját bőrünkön. Okulásként megosztom tapasztalataimat, gondolataimat, érzéseimet - ha egyetértesz, csináld te is, ha nem, hát legalább ne kövesd el a hibáinkat. :)

Friss topikok

Linkblog

Kis cég, kis informatika

2011.03.03. 15:14 BognarAkos

Bár mindent megteszünk, hogy az internettől való függőségünket a lehető legkisebbre korlátozzuk, nem sokat tehetünk. Gyakorlatilag 100%-ban függünk a hazai szolgáltatók kénye-kedvétől, a 72 órás hibajavítástól, az időjárástól, a páratartalomtól - csupa olyan dologtól, aminek az égvilágon semmi köze sincs az informatikához vagy eBizhez.

Az Invitel "csodás" ADSL szolgáltatását élveztük - hol ment, hol nem, az Invitel a T-Com-ra, a T-Com meg visszamutogatott, hogy hol a hiba (egy idő után rájöttünk, hogy ha felemeljük a telefonkészülék kagylóját, akkor visszajön a net, őrület, kőkorszak). Meguntuk, majd saját költségünkön kiépíttettük a UPC-t (aki egyébként az utca túloldaláról nem volt hajlandó kiépíteni, röhej), ami már 60 megabit, és az esetek 95 százalékában gond nélkül működik is. Egy internetes vállalkozás esetében ez nem elég, hiszen a személyes átvételtől kezdve a napi csomagfeladáson át a rendelések kezeléséig mindenhez kell a net. Az az 5% is, ezért tartalék megoldás után néztem.

Bár mindhárom mobilszolgáltatónak van olyan routere, ami képes megosztani a mobilnetet, de elég drágák - ráadásul nekünk olyan megoldás kellett, ami bármely hálózat netét képes megosztani, és ha nem jön kakaó a vonalon, akkor automatikusan átvált mobilnetre. Kis kutakodás után belebotlottam egy tökéletesen működő, ráadásul szemtelenül olcsó megoldásba.

Egy TP-Link TL-MR3420 router tesztet olvasva (itt: goo.gl/DrgvV) jöttem rá, hogy létezik mobilszolgáltatótól független megoldás is, ráadásul bruttó 8300-ért kapható az eBoltban (van pár száz forinttal olcsóbb hely is, de azoknál nem vagyok hajlandó vásárolni). Szóval a cucc egy sima router, egy portjára kötöd a bejövő, vonalas netet, a másik négyre pedig a számítógépeket (nekünk ennél több is van, ezért utána egy 24-es switch jön, és azokra vannak rákötve a gépek, hálózati nyomtatók). A router USB portjára rádugod a mobilnetes "stick"-et, pár kattintással bekonfigurálod, hogy melyik net legyen az elsőként preferált, megadod a szolgáltató kódját és kész is (olvasd el a fenti tesztet, abból minden részletesen kiderül).

Szóval egy 8000 forintos beruházással és egy havi 2000 forintos mobilnet-csomaggal megoldottuk, hogy 99.99%-ban mindig van net. Ráadásul a "stickyt" nem is kell mindig rádugni, elég csak akkor, amikor elmegy a vonalas, hétvégén meg netezhetsz a Balatonnál.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ebiz.blog.hu/api/trackback/id/tr712707339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása