HTML

Ebiz - a kanapétól a végtelenbe és tovább!

2005-ben próbaképpen kezdtünk bele családi vállalkozásként az e-kereskedelembe. Azóta sok mindent megtanultunk - a saját bőrünkön. Okulásként megosztom tapasztalataimat, gondolataimat, érzéseimet - ha egyetértesz, csináld te is, ha nem, hát legalább ne kövesd el a hibáinkat. :)

Friss topikok

Linkblog

Ebből fogok meggazdagodni!

2011.04.12. 09:42 BognarAkos

Ezzel a felkiáltással átlag heti egyszer felhív valamelyik ismerősöm, gyorsan hozzáfűzve: "Már csak egy webáruház-szoftverre van szükségem!"

Nem barátom, arra van a legkevésbé szükséged...

Kezdd azzal, hogy átnyálazod a SzEK.org teljes archívumát, majd az elejétől a végéig elolvasod Egon és Ernő blogját (esetleg az enyémet is :)), aztán a WebShopExperts Tudástárát évekre visszamenőleg, és ha ezzel mind megvagy, akkor némi képet kaphatsz arról, mit kell csinálj. Na AKKOR teheted fel a kérdést, hogy milyen szoftverre van szükséged.

"Jó-jó, átolvasom majd, de ti hogy csináljátok?", jön a folytatás. És ilyenkor mindig lelohasztom kicsit a delikvenseket, mert bizony a fene gondolta volna, de ezzel dolgozni kell. Hosszú évekig, és sokat. Merthogy alapvetően két variáció van, ha webáruházat akarsz indítani:

- pénztől vastag a párnád, és már "csak" megfelelő szakembereket, munkatársakat kell verbuválnod - nem lesz egyszerű dolgod így se. A másik, valószínűbb felállás, hogy nincs egy vasad se, de van egy mániákus bizsergetésed valahol a hipotalamuszodtól három centire nyugatra, és ellenállhatatlan vágyat érzel a jelenlegi, lélekölő "rohaggyonmegmindenkizsákmányolókapitalista" munkád azonnali felmondására.

Várj még vele egy kicsit. Ha szerencsés vagy és mindent jól csinálsz, minden bejön, akkor a mai viszonyok közepette (2011-et írunk) egy-másfél év múlva tudsz annyit keresni vele (természetesen minden jogszabálynak és adófizetési kötelezettségnek tisztességesen eleget téve), hogy elrúghasd magad a biztonságot jelentő parttól. Valószínűleg nem lesz még alkalmazottad, állandóan borotvaélen fogsz táncolni, de talán megkeresel vele annyit, hogy szűkösen megélve élvezheted a szabadsággal járó előnyöket (és minden egyéb velejárót is :)).

Ezért nem győzöm ismét hangoztatni, amit Egon oly szépen megénekelt Webáruház stratégia és üzleti terv című balladájában: tervezz, számolj, gondolj előre legalább egy évet! A legutóbbi telefonálónál például visszakérdeztem, hogy kivel fogja csinálni az évszázad üzleti vállalkozását: "három kollégámmal". Hát akkor tessék kiszámolni, de ízibe, hogy vajon a négy ember mikor, és főleg mennyi pénzt fog ezzel keresni. Tessék belegondolni, hogy a négyféle embernek négyféle elvárása van, négyféle családi és munkahelyi problémája, négyféleképpen lesz türelmes vagy türelmetlen - ezért nagyon sok apróbb, vagy komolyabb konfliktushelyzet alakulhat ki. Én erre nem tenném fel az életemet...

De hát ez a szép ebben, a virtuális térben sok mindent ki lehet próbálni - aztán majd tanulsz a hibáidból. :)

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ebiz.blog.hu/api/trackback/id/tr512819578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EdBoyWW · http://twitter.com/edboyww 2011.04.13. 07:59:12

Én nem hagynám ki a felsorolásból Ernő (WebSEO) blogját sem: e-commerce.blog.hu/
Rendkívül hasznos dolgokat szokott írni, minden betűje lájkolandó.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2011.04.13. 13:01:32

Engem 1-2 hónapja felhívott egy barátom, hogy kellene neki egyszerű webshop-szerűséget csinálni. Kérdeztem, mifélét, közösségi vásárlásost (ez most a divat)?. Nem, kicsit hasonló, de nem mondhatja el, mert ha kiszivárogna, lemásolnák. Mondom, ez így nem hangzik jól, mert ha olyan egyszerű, hogy le lehet másolni, akkor indulás után is lemásolják, illetve már rég ki van találva, először nézzen jól körül. Nem, nem, ez teljesen újszerű.

Rá egy hétre hív: lefújva, már rég van ilyen. Hát na ja.

BognarAkos 2011.04.13. 13:20:14

@ern0: nem kicsi ez az internet nevű izé, ugye? :)

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2011.04.13. 13:25:30

BTW ha ezentúl már rendesen tolod a kontentot ide, használd kifelé, és helyezz már el egy linket magára a boltra is, enni nem kér, és hátha valaki innen talál be.

BognarAkos 2011.04.14. 16:25:31

@Ernő (WebSEO): betettem a szövegbe is, ott a helye. :)
süti beállítások módosítása